Næs Jernverksmuseum og Solberg gruver

Idag har jeg vært på tur og besøkt både Næs Jernverksmuseum og Solberg gruver. Dette var et museum som jeg ikke viste om, selv om det kun ligger 45 min fra der jeg har vokst opp.

Vi ankom rett før kl 12.00 og det passet perfekt med at de hadde en omvisning som startet da. I sommer har det vært omvisning hver dag, hver hele time mellom 11 og 16.

Guiden var veldig dyktig, og ga oss en fin og ikke minst lærerik omvisning.

Næs Jernverk var i drift i nesten 300 år, før det ble rammet av en flom i 1959 som gjorde at det stoppet opp. Siden jernverket ble drevet etter tildels "utgåtte" metoder var det ikke lønnsomt å få det i drift igjen. Og det er jo disse to faktum, at de måtte stoppe på dagen i 1959 og at de drev etter gamle metoder som gjør at vi idag har trolig det beste jernverksmuseet i Norge her.

Omvisningen omfattet:

 • Masseovenen
  Her fikk vi en grundig innføring i teknikken og historein. Dette var den siste ovene i sitt slag, når den ble slukket for siste gang i 1909.
   
 • Hammerbygningen
  Denne bygningen rommet tre hammere, hvor den største veide 1 tonn. Her fikk vi en innføring i hvordan man brukte hammere helt opp i 1 tonn til å forme stål
   
 • Maskinverkstedet
  Innholder en utstilling av ovener og produkter laget på jernverket, maskiner drevet av vannkraft, samt en utstilling på loftet med mer info om jernverket og dettes historie.

Etter omvisningen dro vi videre til neste omvising som var i Solberg gruve. Her fikk vi komme inn i gruven og se hvor jernmalmen til Jernverket hadde kommet fra. Fikk også en innføring i hvordan gruvedriften ble utført.

Dette er to severdigheter som jeg vil anbefale alle som er i Tvedestrands området å besøke.