Næs Jernverksmuseum og Solberg gruver

Idag har jeg vært på tur og besøkt både Næs Jernverksmuseum og Solberg gruver. Dette var et museum som jeg ikke viste om, selv om det kun ligger 45 min fra der jeg har vokst opp.

Vi ankom rett før kl 12.00 og det passet perfekt med at de hadde en omvisning som startet da. I sommer har det vært omvisning hver dag, hver hele time mellom 11 og 16.

Guiden var veldig dyktig, og ga oss en fin og ikke minst lærerik omvisning.

Næs Jernverk var i drift i nesten 300 år, før det ble rammet av en flom i 1959 som gjorde at det stoppet opp. Siden jernverket ble drevet etter tildels "utgåtte" metoder var det ikke lønnsomt å få det i drift igjen. Og det er jo disse to faktum, at de måtte stoppe på dagen i 1959 og at de drev etter gamle metoder som gjør at vi idag har trolig det beste jernverksmuseet i Norge her.

Omvisningen omfattet:

 • Masseovenen
  Her fikk vi en grundig innføring i teknikken og historein. Dette var den siste ovene i sitt slag, når den ble slukket for siste gang i 1909.
   
 • Hammerbygningen
  Denne bygningen rommet tre hammere, hvor den største veide 1 tonn. Her fikk vi en innføring i hvordan man brukte hammere helt opp i 1 tonn til å forme stål
   
 • Maskinverkstedet
  Innholder en utstilling av ovener og produkter laget på jernverket, maskiner drevet av vannkraft, samt en utstilling på loftet med mer info om jernverket og dettes historie.

Etter omvisningen dro vi videre til neste omvising som var i Solberg gruve. Her fikk vi komme inn i gruven og se hvor jernmalmen til Jernverket hadde kommet fra. Fikk også en innføring i hvordan gruvedriften ble utført.

Dette er to severdigheter som jeg vil anbefale alle som er i Tvedestrands området å besøke.

 

 

 

 

Kan Vipps brukes til ID-tyveri?

Idag kan vi lese på aftenposten.no at en kunde av DNB sin Vipps tjeneste opplevde å få beskjed om at han alt hadde en konto hos Vipps.

Spørsmålet er jo da om dette kan brukes til ID-tyveri? Det kan det sikkert. Men for meg virker det ikke som at man kan bruke VIPPS til å tømme en konto, derimot så kan man motta penger for som skal til noen andre. Men selv dette vil være krevdene å få frem.

Slik jeg forstår det så består Vipps av tre elementer:

1. VIPPS-Konto(ikke en bankkonto), men en profil hvor det ligger info om hvem du er Navn, F.nummer, kort for å trekke penger og konto for å overføre penger til.

2. Det ligger inne et kort å trekke pengene fra, dette må du autorisere for bruk gjennom NETS.

3. Kontonummer for å mottak av penger.

På meg virker det som at problemet er at en bruker har opprettet en VIPPS-konto, men muligens lagt inn feil bankkontonummer. Det virker ikke som man må autentisere at man kontrollerer mottaker kontoen. Så det virker ikke som man kan tømme kontoen til noen, men mulig man kan overfør penger til feil person.

 

 

 

Podcaster fra Norske avishus

Det er nå flere avishus som øker satsingen på Podcaster. Blant annet VG  og Aftenposten.

VG har begynt å opparbeide seg en spennende samling av podcaster. Noen har levd lenge og noen er relativt ferske. Jeg har lyst til å introdusere tre podcaster som jeg har oppdaget de siste ukene:

Giæver & Joffen

En podcast fra komentatoravdelingen i VG. Programledere er Anders Giæver og Frithjof Jacobsen. Og de har ofte/alltid med seg Hanne Skartveit. Jeg er ikke den som leser for mye av kommentatorstoff i avisen, men denne podcasten har vært en positiv opplevelse. Den har gitt meg bedre innsikt i aktuelle saker, og jeg opplever at jeg bedre forstår kommentatorene og hvorfor de mener det de mener.  Anbefales på det varmeste. 

Staavi & Valebrokk

Programledere er økonomikommentator Tom Staavi og redaktør i E24 og Dine Penger, Per Valebrokk. Dette er en finanspodcast som tar opp aktuelle tema og som gir meg en kjapp men allikevel interessant innsikt i aktuelle tema. Synes også de er flinke til å ta inn gode gjester.

Pocket

En podcast om overraskende nok bøker. Programleder er bokjournalist Camilla Norli. jeg er veldig glad i bøker, og leser mye. Men har ikke vært like glad i programmer om bøker. Men Pocket seiler opp som et spennende tilbud. Flink med gjester og aktuelle bøker. Og ikke minst, deilig å få en kanal hvor man kan bli eksponert for tips til nye bøker. Slik at man ikke går i det samme gamle sporet.

I tillegg så har man Aftenposten sin aftenpod. For meg et nyttbekjentskap men den første episoden som jeg har hørt lover godt.

Jeg er spent på hva mer som kommer av norske podcaster. Ser at det er flere mediehus og produksjonselskaper som lanserer podcaster nå.

 

Schibsted har solgt Ebok.no

Leser på e24.no at ebok.no er solgt. Schibsted har solgt både Schibsted forlag og ebok.no til Forlagshuset Vigmostad & Bjørke.

Det jeg finner veldig spennende er at Vigmostad & Bjørke også eier Haugenbok. Vil dette gi ny "kraft" til ebok.no? Og hva betyr det for ebok salget hos Haugenbok?

Jeg regner med at ebok.no på sikt kommer til å koble seg av ID og betalingsløsningen SPID. Så det betyr jo at vi som er kunder hos ebok.no etterhvert må gjennom et migreringsløp. Håper det vil gå smertefritt da jeg har hovedtyngden av mine norske ebøker hos ebok.no

Pressemeldingen fra Schibsted

Mine podcast tips

Podcasten er i vinden igjen. Det er vel særlig Serial som har fått æren for dette. Selv har jeg ikke hørt den. Men jeg tenkte jeg kunne dele linker til noen av mine favoritt podcaster.

Värvet
Svensk intervju podcast med Kristoffer Triumf. Her tar man seg tid til de lange intervjuene, noe som forhåpentligvis gjør at man kommer intervjuobjektene tetter på kroppen. Denne serien har også gitt meg en økt innsikt i Sveriges underholdnings/kulturliv osv. En morsom kilde for å lære litt om Svenskene.

Planet Money 
En podcast som dekker økonomi på en interessant måte. Korte og greie podcaster.

This American life
Kanskje verdens beste podcast, mange gode fortellingger. Ledes av Ira Glass.

Macbreak Weekley 
Leo Laport med venner, diskuterer Apple og alt som har med Apple å gjøre.

This week in google
Leo Laport og Jeff Jarvis snakker om google, media og alt som har med Internett å gjøre. 

atp.fm 
Acccidental Tech Podcast er blant mine absolutt favoritter. Verter er Marco Arment, Casey Liss og John Siracusa. Denne podcasten har også et klart Apple preg. Men spesielt John Siracusa er en racer til å rive ting i stykker på en konstruktiv måte. Marco har en klar filosofi, som kommer til uttrykk i hans uttalelser.

The Talk Show v/John Gruber
John Gruber fra daringfireball.net med gjest snakker om aktuelle Apple nyheter. Iblandt litt om film og amerikansk sport. Men dette er en podcast som nok passer best for de som er intresssert i Apples gjøren og laden.

Andre lister med inspirasjon til å finne podcaster:

Ståles favorittpodcaster

Svenske podradiopriset 2014

Tools and Toys: Podcasts We Love

(Oppdatert 04.06.2015)